preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Dabar

Dabar

Dabar

Hrvatski u školi

Institut za jezik i jezikoslovlje

elektire

Hrvatska udruga za disleksiju

ADHD

PETZANET

U skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka na školskom webu ne objavljujemo osobne podatke i fotografije učenika, osim uz pismenu suglasnost roditelja.

 

iva.naranda@skole.hr

 
 

RAZLIČAK

Znate li zašto se naš list zove Različak?

THE BUZZ

ŠKOLSKA UČILICA

PROMETNA UČILICA

HRABRI TELEFON

HRABRI TELEFON

"Trebaš pomoć i podršku? Događa ti se nešto loše u obitelji ili školi, a čini ti se da se nemaš kome povjeriti? Hrabri telefon pomoć i podršku nudi i putem CHAT-a svakim radnim danom od 15 do 18 sati.


Razgovor sa savjetovateljem Hrabrog telefona je potpuno anoniman te je dostupan putem web stranice www.hrabritelefon.hr.


Nemoj šutjeti o tome, potraži pomoć !"
   

Događanja u našoj školi i obavijesti

Kolekcionar Josip Balog u II. osnovnoj školi Čakovec

U informatičkoj učionici II. OŠ Čakovec 16. svibnja 2016. postavljena je izložba odabranih eksponata iz Zbirke uredskih uređaja i strojeva kolekcionara Josipa Baloga, koji je tog dana bio naš gost u nastavi informatike. Izložba je organizirana u suradnji s učiteljicom Ivom Naranđom, a obuhvaćala je nekoliko područja tematski vezanih uz prethodnike današnjih osobnih računala i njihove dodatne opreme.


Učenici su imali priliku uzeti u ruke i rukovati s nekim predmetima o kojima su ranije učili, ali i upoznati uređaje koje većina njih nikada nije ni vidjela.

Učenici šestih razreda razgledali su izložbu pod vodstvom gospodina Baloga koji im je na zanimljiv i lako razumljiv način približio izložene predmete, objasnivši njihovu ulogu u prošlosti i način rada. Razgledavanje izložbe započelo je najstarijim eksponatom, gramofonom britanske tvrtke His Master's Voice koji je atraktivnim izgledom odmah privukao pažnju učenika. Stavljanje gramofonske ploče, pokretanje gramofona i naposljetku njegov poseban zvuk, vratili su nas u davna vremena. Nastavilo se razgledavanjem pisaćih strojeva s raznim vrstama pisma, mehaničkih i električnih uređaja za računanje, magnetofona, diktafona, projektora, kamera, telefona...

Kolekcionar Josip Balog u II. osnovnoj školi Čakovec - izložba

Poseban dio izložbe činila su popularna osobna računala iz 80-ih godina 20. stoljeća Sinclair ZX81 i Spectrum, Commodore 64 sa kazetofonom, disketnom jedinicom i pisačem, Commodore Amiga 500, prva prijenosna računala Compaq, Toshiba i Olivetti PC M21, te računalo Orao, hrvatski proizvod koji je proizvodila tvrtka PEL Varaždin, a koje je bilo standardno računalo u osnovnim školama u Hrvatskoj između 1985. i 1991.

Kolekcionar Josip Balog u II. osnovnoj školi Čakovec - izložba

Nakon razgledavanja učenici su imali priliku raditi sa nekim od izloženih predmeta i pitati našeg gosta sve što ih zanima. Učenike su posebno privukli pisaći strojevi na kojima su napisali tekst, te osjetili razliku u pisanju teksta na tim strojevima i današnjim tipkovnicama. Mnoge učenike oduševili su gramofoni te su i sami pokrenuli glazbu. Pravi izazov za učenike bilo je računanje pomoću mehaničkog računskog stroja Calcorexa, proizvoda nekadašnje Tvornice računalnih strojeva iz Zagreba. Projektor, dijapozitivi i 8 mm film također su pobudili znatiželju učenika, te su s veseljem izmjenjivali slajdove. Od računala učenicima su najzanimljiviji bili Olivetti PC M21, Sinclair ZX81 koji ih je iznenadio dizajnom tipki koji i danas djeluje moderno, te Commodore 64 na kojem su mogli igrati jednu od popularnih igrica iz tog doba, Miner 2049'er.

Za 7.b razred razgledavanje izložbe osmišljeno je nešto drugačije, budući da je grupa učenika tog razreda nedavno bila u posjetu Muzeju uredskih uređaja i strojeva u Ivanovcu. Učenici koji su već upoznali zbirku prenijeli su svoja saznanja o tim predmetima ostalim učenicima. Detaljnije smo se posvetili računalima, s posebnim naglaskom na legendarni Commodore 64. Kao dodatak izloženi su originalni priručnici za Commodore 64, knjige i časopisi s člancima o njemu, reklamni prospekti s cjenicima i nekoliko oglednih listova ispisanih na pisaču Star LC-10C. U završnom dijelu sedmaši su također uživali u igri Miner 2049'er i uz veliko uzbuđenje uspjeli doći do 3. nivoa.

Prije odlaska učenici su mogli upisati komentare u knjigu dojmova, a prema upisanom može se vidjeti da je izložba odlično prihvaćena, te da su ih oduševili gramofoni, pisaći stroj s arapskim pismom i Calcorex.

Ova nesvakidašnja aktivnost u našoj školi privukla je još nekoliko učenika i djelatnika škole u poslijepodnevnoj smjeni, a za vrijeme velikog odmora izložbu su pogledali i učenici 8.a razreda s vjeroučiteljicom Sandrom Radiković.

Zahvaljujemo gospodinu Balogu na spremnosti da dio svoje velike kolekcije izloži u našoj školi, kvalitetnoj pripremi izložbe i aktivnom vođenju učenika kroz razgledavanje eksponata. Sve ove aktivnosti još jednom dokazuju njegovu kolekcionarsku strast bez koje svega ovoga ne bi ni bilo.

Kolekcionar Josip Balog u II. osnovnoj školi Čakovec - izložba

Izložba je dio aktivnosti na eTwinning projektu On the Track of Our Recent Past čija tema su predmeti iz nedavne prošlosti, prethodnici predmeta koje i danas koristimo. Učenici su dobili zadatak odabrati jedan eksponat o kojem će idući tjedan na nastavi informatike izraditi prezentacije, šesti razredi u programu MS PowerPoint, a sedmi Web 2.0 alatom Prezi.

Učenici će zasigurno još dugo pamtiti trenutke kada su zavirili u prošlost i otkrili ponešto o razvoju predmeta koje danas koriste. Prenijeta im je poruka da čuvaju stare predmete, mnogi od njih mogu naći mjesto u nekoj zbirci, koristiti se za edukaciju i jednog dana svjedočiti o minulim vremenima. Svi ovi eksponati nekada su predstavljali nova dostignuća tehnike, a isto tako će i današnji proizvodi jednog dana postati prošlost. Između ostaloga, kod učenika je podignuta svijest o tome da tehnologije s kojima odrastaju nisu oduvijek postojale i da su mnogi predmeti koje danas koriste u svakodnevnom životu rezultat dugogodišnjeg istraživanja, razvoja i rada.

 

 

ČLANAK NA PORTALU ZA ŠKOLE

MEĐIMURJE - ČLANAK

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Iva Naranđa   datum: 19. 5. 2016.

UDŽBENICI 2022-23

 

 

Navedene cijene važeće su na dan objave popisa udžbenika, 1. srpnja 2022.

DOPUNA:

Radne bilježnice za vjeronauk u 6., 7., i 8. razredu, nabavljaju roditelji.


UPISI U SŠ

upisi


e-Dnevnik

e-Dnevnik

e-dnevnik za učenike


Satnica 2021./22.

EU Code Week

CodeWeek 2019


Office 365

MS Office 365

Besplatna Office365 usluga i alati koji omogućuju suradnju i komunikaciju između svih sudionika u obrazovnom sustavu.

Korisnici koji su prethodno aktivirali svoje račune putem ove stranice mogu direktno do svojih računa putem stranice portal.office.com.


MZO - Vijesti

Škola za život

Škola za život


KNJIŽNICA

MZO - Natječaji

Upute za webmail
Priloženi dokumenti:
CARNET Webmail-upute.pdf


eTwinning

 

European Schoolnet Academy

European Schoolnet Academy


School Education Gateway

School Education Gateway


Erasmus+

Innovate Together


Brošura za roditelje

Brošura


E-MAIL ADRESA

ured@os-druga-ck.skole.hr

E-MAIL
 


PROJEKT ŠAFRAN

PROJEKT ŠAFRAN - THE CROCUS PROJECT


CARNet vijesti - RSS

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


HIMNA NAŠE ŠKOLE

HIMNA

NASRED NAŠEG ČAKOVEČKOG JUGA
UZDIŽE SE OSNOVNA DRUGA

NAJLJEPŠA JE ŠKOLA
SVA U CVIJEĆU
SVAKOM DAJE I ZNANJE I SREĆU

NAJLJEPŠA JE ŠKOLA
SVA U CVIJEĆU
SVAKOM DAJE I ZNANJE I SREĆU

NAJJAČI SMO NAJBOLJI SMO
DRUGE NAŠE DJECA SVI SMO
PUNI ZNANJA PUNI SREĆE
ZAUSTAVIT NAS NITKO NEĆE

NAJJAČI SMO NAJBOLJI SMO
DRUGE NAŠE DJECA SVI SMO
PUNI ZNANJA PUNI SREĆE
ZAUSTAVIT NAS NITKO NEĆE

NAKON OSAM GODINA SREĆE
SVATKO SVOJIM PUTEM KREĆE
SJETIT ĆE SE JEDNOM STARIH DANA
I NAJLJEPŠIH ĐAČKIH USPOMENA

SJETIT ĆE SE JEDNOM STARIH DANA
I NAJLJEPŠIH ĐAČKIH USPOMENA

NAJJAČI SMO NAJBOLJI SMO
DRUGE NAŠE DJECA SVI SMO
PUNI ZNANJA PUNI SREĆE
ZAUSTAVIT NAS NITKO NEĆE

NAJJAČI SMO NAJBOLJI SMO
DRUGE NAŠE DJECA SVI SMO
PUNI ZNANJA PUNI SREĆE
ZAUSTAVIT NAS NITKO NEĆE

PUNI ZNANJA PUNI SREĆE
ZAUSTAVIT NAS NITKO NEĆE

Priloženi dokumenti:
Druga.wma


Tražilica
preskoči na navigaciju