BIT I BAJT

OSNOVE ICT-a: 5. razred - vježba s popunjavanjem praznina (Iva Naranđa)

Ispuni sve praznine i tek tada klikni na gumb Provjeri. Za pomoć klikni na gumb Pomoć. Ako koristiš pomoć, umanjuju se bodovi!

Brojevni sustav koji je sastavljen od dvije znamenke, 0 i 1, naziva se brojevni sustav. Za podatke i instrukcije predstavljene pomoću 0 i 1 kažemo da su predstavljeni.
Riječ bit je kratica od engleskih riječi binary digit, što znači binarna . Bit je najmanja jedinica u digitalnom svijetu. predstavljamo brojevima 1 i 0, što odgovara stanjima uključeno i isključeno, i laž, ili da i . Sve podatke računalo mora pretvoriti u (nule i jedinice).
Spremnik računala je tako građen da može upamtiti samo podatke koji su predstavljeni. Spremnik u računalu možemo zamisliti kao niz sklopki koje mogu biti u različita položaja ili stanja: uključeno ili isključeno. Pomoću jedne sklopke možemo upamtiti jedan podataka. Spremnik mora imati po sklopku za svaki koji sadrži.
Koristeći bita možemo napisati četiri različita zapisa. Koristeći tri bita možemo napisati različita zapisa. Koristeći četiri možemo napisati šesnaest različita zapisa.
Skupinu od osam bitova nazivamo jedan . Jednim možemo zapisati 256 različitih kombinacija.