2012-06-04 17:19:00

Geotermalna energija u Međimurju

Istražili smo korištenje geotermalne energije ili toplinske energije Zemlje u Međimurju. Nama najbliži način korištenja ove energije su svima dobro poznate toplice.

U našim najbližim i najpoznatijim toplicama više puta smo uživali, no do sada nismo baš puno razmišljali o tome od kuda dolazi termalna voda. Sada smo se i s time upoznali.

Geotermalna se voda na području Hrvatske koristila od davnina i na njoj se temelje brojne toplice. Nekada je u toplicama voda na površinu dotjecala prirodno a danas se koriste plitke bušotine.

U Međimurju se nalaze Toplice Sveti Martin.

            

Izuzetno bogata termalna voda visoke mineralizacije poznata je još od 1911. kada je englesko-mađarska tvrtka London Budapest vršila istraživanja u potrazi za naftom, no umjesto nafte potekla je termalna voda.
Okolno pučanstvo je ubrzo otkrilo ljekovitu svrhu vode te je 1936. g. izgrađen drveni bazen, 3 m širine i 4 m dužine, natkriveni bazen te instalirano sedam kada za namakanje u termalnoj vodi. Zbog izuzetnog mineralizacijskog sastava termo-mineralne vode i prisutnosti ugljičnog dioksida, ista je bila privlačna za piće pa je buteljirana u razdoblju do izbijanja II. Svjetskog rata, pod nazivom Međimursko jodno vrelo Selnica - Sv. Martin na Muri. Distribuirana je u bocama od 1,44 l i pod nazivom Mineralno međimursko vrelo Vučkovec.

U Međimurju se od davnine u zdravstvene i rekreacijske svrhe koristio termalni izvor u Vučkovcu s temperaturom od oko 40 st.C. Na ovom izvoru sagrađen je kompleks Toplice Sveti Martin.


Novopronađeni izvor vode u Merhatovcu  s temperaturom od oko 120 st.C jedan je od najperspektivnijih u Hrvatskoj, ne samo za zdravstveni i rekreacijski turizam već i za pretvorbu geotermalne u električnu energiju. Procjenjuje se mogućnost izgradnje termocentrale.

Članovi web-tima


II. osnovna škola Čakovec