2012-06-11 16:06:00

Ploveći mlin na Muri

Istražujući o energiji vode članovi novinarske družine i web-tima naše škole zainteresirali su se i za povijest korištenja energije vode u našem kraju.

Otkrili su da na najsjevernijoj točki Hrvatske, kraj malog naselja Žabnik, rijeka Mura okreće kolo starog drvenoga mlina.

Projektom Ekološke organizacije Lipa 2006. godine vraćen je mlin u malo naselje Žabnik kod Svetog Martina na Muri, s mlinskim mehanizmom iz 1902. godine.

Novoizgrađeni ploveći mlin, prvi te vrste u Hrvatskoj, svečano je pušten u pogon 28.4.2006.

 

Istražili smo kako se nekad iskorištavao vodni potencijal i pretvarao u mehaničku energiju:

Od srednjeg vijeka sve se više upotrebljavaju vodenice. Mlin na vodi kao glavni pretvarač energije do 19. st. simbolizira energetsku opremu predindustrijske Europe. U Europi je potkraj 18. st. bilo između 500000 i 600000 mlinova na vodi koji su se koristili za meljidbu žitarica i prešanje ulja te u kovačnicama i tekstilnoj industriji. Na rijeci Muri, od Lapšine do Podturna, dvadesetih godina 20. st.  djelovalo je oko 90 mlinova, šezdesetih godina samo 11 a sredinom osamdesetih godina prestao je raditi i posljednji od tih mlinova koji se nalazio kod Žabnika u Općini Sveti Martin na Muri. S pojavom prvih munjara (inačica elektrana) koje se u Čakovcu vežu upravo uz mlinsku industriju, riječni mlinovi gube ekonomsku opravdanost a zanimanje mlinara počinje nestajati.

 

Danas se riječni mlinovi obnavljaju iz nekoliko razloga:

Ekološka proizvodnja – mljevenje žitarica Radi očuvanja kulturnog identiteta regije Kreiranje turističkih atrakcija temeljenih na odrednicama prošlosti koje su pridonijele razvoju kraja

 

Mlinarstvo kao uslužna djelatnost doprinijelo je razvoju Međimurja. Djelatnost mlinarenja posebno je bila razvijena u prvoj polovici 20. st.

Izgradnja i puštanje u pogon ovog melina na Muri je događaj od iznimne važnosti za međimursku kulturu i tradiciju ali i važni događaj za ukupnu ideju hrvatskoga kontinentalnog turizma.

 

 

Zanimljivost: novi mlin postavljen je tek stotinjak metara od lokacije negdašnjeg mlina vlasnika Josipa Žalara.

Oko mlina, u idiličnom prirodnom ambijentu, uređen je "Mlinarov poučni put". Uz šetnju kroz nedirnutu prirodu, ovaj poučni put nudi i mnoštvo zanimljivih podataka o prirodnoj i tradicijskoj baštini prostora Značajnog krajobraza rijeke Mure.

Tu je i riječna skela, plovilo koje s jedne na drugu riječnu obalu prevozi ljude i vozila, a bez motora, jedara ili vesala.

 

Posjetite i stranice TZ MEĐIMURSKE ŽUPANIJE.

 

Korištena literatura: Hrvatska vodoprivreda (mjesečnik Hrvatskih voda), svibanj 2006., članak "Melin u Muri opet šlafuri", autor članka: Siniša Golub

Članovi novinarske družine i web-tima

 


II. osnovna škola Čakovec