2020-11-02 08:07:13

Europski tjedan programiranja – CodeWeek 2020

I ove godine učenici II. osnovne škole Čakovec sudjelovali su u Europskom tjednu programiranja. Na nastavi informatike održano je ukupno 14 aktivnosti:

4. razredi: Upoznajmo Scratch
6. razredi: Let´s meet the BBC micro:bit! i BBC micro:bit – Virtual Pet
7. razredi: BBC micro:bit – moj ljubimac
8. razredi: Trivia Chatbot
INA eTwinneri: BBC micro:bit as step counter.

 

Učenici četvrtih razreda napravili su prve korake u programiranju, upoznali Scratch i počeli raditi svoje prve Scratch projekte (Baloni).

Za učenike šestog razreda sudjelovanje u Europskom tjednu programiranja dio je aktivnosti na eTwinning projektu Micro circuits for Mega solutions. Učenici su na prvom blok-satu upoznali BBC micro:bit kroz nekoliko jednostavnih primjera. Na drugom blok-satu izradili su virtualnog ljubimca koji pokazuje kako se osjeća kada ga hranimo, kada se igramo s njime i kada ga pokušamo istovremeno hraniti i igrati se s njime, dok se sve preostalo vrijeme na micro:bitu prikazuje sličica odabranog ljubimca (životinje). Osim samog programskog rješenja, učenici su trebali izraditi masku za micro:bit što je iziskivalo preciznost u radu te pružilo priliku za iskazivanje kreativnosti.

 

 

Učenici sedmih razreda sudjelovali su u radionici na kojoj su ponovili dijelove gradiva iz programiranja održanih prošle školske godine tijekom nastave na daljinu (složeno grananje) i pomoću micro:bita također napravili virtualnog ljubimca.

 

 

Osmi razredi upoznali su se s chatbotom i radili pomoću vodiča Trivia Chatbot. Bila je ovo prilika da se ponovi neke dijelove gradiva iz programiranja u programskom jeziku Python te da se razvija računalno razmišljanje, proširi znanje i nauči nešto novo.

 

 

Polaznici izvannastavne aktivnosti eTwinneri u sklopu eTwinning projekta Micro circuits for Mega solutions okušali su se u izradi brojača koraka pomoću micro:bita, u jednostavnijoj i složenijoj verziji.

Naše aktivnosti prijavili smo na CodeWeek karti događanja i za CodeWeek4AllChallenge. Kroz sve navedene aktivnosti učenike je vodila učiteljica informatike Iva Naranđa.

 

Portal za škole - vijesti iz škola


II. osnovna škola Čakovec