2017-09-27 18:20:19

ETWINNING PROJEKT "ROBOTIC CHALLENGE"

II. osnovna škola Čakovec pokrenula je međunarodni eTwinning projekt pod nazivom Robotic Challenge. Iz naše škole u projektu će sudjelovati učiteljica Iva Naranđa i učitelj Gordan Bartolić, a partneri su škole iz Turske, Španjolske, Francuske, Rumunjske i Hrvatske. Projekt je namijenjen učenicima osmih razreda koji polaze izbornu nastavu informatike i članovima školske robotičke grupe.

Nacionalna Oznaka kvalitete

QL

Europska oznaka kvalitete

eTwinning EQL

Osnovna ideja projekta je popularizacija robotike i podizanje svijesti učenika, njihovih roditelja i lokalne zajednice o važnosti učenja robotike za njihove buduće živote i zaposlenja. Između ostaloga, nadamo se da će suradnja s partnerima iz drugih država poticajno djelovati na naše učenike i dodatno ih motivirati za nastavak obrazovanja u raznim STEM područjima, naročito programiranju i robotici.

Tijekom projekta škole će surađivati na pripremi zajedničkog zadatka iz robotike kojeg će učenici rješavati pomoću robota dostupnih u njihovim školama. Usporedit ćemo razne robotske sustave prilikom rješavanja istog zadatka. Radom na ovom projektu učenici će razvijati vještine 21. stoljeća kao što su kritičko razmišljanje i rješavanje problema, imat će priliku izraziti kreativnost i surađivati s vršnjacima iz drugih država, upoznat će i neke Web 2.0 alate. Učenici će razvijati ključne kompetencije, matematičke kompetencije i osnovne kompetencije u znanosti i tehnologiji, digitalne kompetencije i komunikaciju na stranim jezicima. Međunarodnom razmjenom dobre prakse u podučavanju robotike nastojat ćemo podići svijest o europskom građanstvu i razvijati međukulturalno razumijevanje.

 

TwinSpace

 

 

 

 

PROJEKTNI PARTNERI

 

 

Pictramap - animirana karta s lokacijama škola partnera

 

 

 

EUROPSKI TJEDAN PROGRAMIRANJA

 

 

Informatika: radionica "Uvod u BBC micro:bit"

Izložba robotike

članak na portalu emedjimurje

 

 

 

INICIJALNI UPITNIK

Na početku projekta proveli smo inicijalni upitnik putem Google obrasca. Svaka škola predložila je pitanja za upitnik na forumu unutar TwinSpacea. Rezultate ovog upitnika možete pogledati ovdje.

 

 

PROJEKTNI ZADACI IZ INFORMATIKE

BBC micro:bit „Milk Carton Robot“

 

Tijekom studenog 2017. škole su razmijenile iskustva o uvođenju učenika u robotiku i predložile razne aktivnosti. Za naše učenike osmog razreda učiteljica informatike Iva Naranđa odabrala je radionicu Milk Carton Robot u kojoj se koristi BBC micro:bit. Učenici su izradili tetrapak robote prema vodiču Milk Carton Robot koje možete pogledati u nastavku.

 

 

 

 

 

Natječaj "Radimo s micro:bitom" – nagrada našoj školi

 

 

TJEDAN INFORMATIČKE EDUKACIJE - SAT KODIRANJA

 

 

Inteligentno istraživanje svemira (8.a i 8.b)

Učenici osmog razreda upoznati su s osnovama umjetne inteligencije, tehnikama korištenim za stvaranje umjetne inteligencije i nekim mogućnostima primjene umjetne inteligencije. Upoznati su s pojmovima priprema podataka, učenje bez nadzora, nadzirano učenje, podržano učenje, optičko prepoznavanje znakova, prepoznavanje govora, obrada prirodnog jezika, automatizacija i robotika.

 

 

Učenici su rješavali niz vježbi Accenture Intelligent Space Exploration u kojima je robot poslan na nepoznat planet kako bi otkrio može li čovječanstvo na njemu uspostaviti novo naselje. Robot istražuje planet kako bi pronašao utočište, upoznao njegove stanovnike i komunicirao s njima. Kao igrači, učenici su iskusili razne tehnike umjetne inteligencije kako bi podučili robota kako prepoznati životinje i biljke, razumjeti novi jezik i uspostaviti komunikaciju.

 

 

 

ARDUINO

 

 

Više u članku:

Demonstracija Arduina na satu informatike

 

 

 

ČESTITKA ZA PARTNERE

(robotička grupa)

 

ROBOTIČKA GRUPA

Školska robotička grupa, voditelj Gordan Bartolić:

 

 

 

ROSADIGITALE WEEK

Učenici su imali zadatak pretraživanjem interneta pronaći poznate osobe iz svijeta robotike i zatim aplikacijom Sway izraditi prezentacije o svjetski poznatim robotičarima i robotičarkama.

 

 

Više o ovoj temi u članku:

Rosadigitale Week 2018 - Tjedan digitalne ruže 2018.

 

 

 

DAN ETWINNINGA - 9. SVIBNJA 2018.

Na izbornoj nastavi informatike učenici osmih razreda obilježili su Dan eTwinninga predstavljanjem eTwinning projekta Robotic Challenge. Uredili smo pano u informatičkoj učionici na kojem smo izložili rezultate zajedničkog online upitnika i prikaz nekih od aktivnosti naših partnera iz Turske, Francuske i Španjolske, te aktivnosti u kojima su sudjelovali naši učenici. Tijekom ovog projekta škole su razmjenjivale iskustva iz podučavanja robotike, s posebnim naglaskom na usporedbi različitih robota prilikom rješavanja istih zadataka. Naša škola koristila je Fischertechnik robote, dok su nam partneri predstavili svoja rješenja uporabom mBota i Ozobota. Tijekom projekta škole su pokazale i primjere korištenja BBC micro:bita i Arduina u robotici.

 

 

Osvrnuli smo se i na ovogodišnju temu eTwinninga kulturnu baštinu (Cultural Heritage) i pogledali video koji je objavila učiteljica Elif Şimşek, naša partnerica iz turske škole Tekkeköy İmam Hatip Ortaokulu, Tekkeköy- Samsun, a u kojem su na zanimljiv način povezali temu kulturne baštine i robotike.

 

 

 

 

VIDEOKONFERENCIJA 16. SVIBNJA 2018.

II. OŠ Čakovec i Tekkeköy İmam Hatip Ortaokulu, Samsun, Turska

Više o ovoj videokonferenciji u članku na naslovnici.

 

 

Videoconference - Robotic Challenge by Slidely Slideshow

 

ZAVRŠNA PREZENTACIJA PROJEKTNIH AKTIVNOSTI

rad učenice osmog razreda:

 

eTwinning project Robotic Challenge from NarandaIva  

 

EVALUACIJA PROJEKTA

Rezultati

 

Usporedba pitanja iz inicijalnog upitnika provedenog u listopadu 2017. i evaluacijskog upitnika provedenog u lipnju 2018.

 

Pitanje "Razmišljaš li o robotici kao tvojem budućem poslu?"

Nakon povedbe eTwinning projekta Robotic Challenge smanjio se broj odgovora "ne", što smatramo pokazateljem pozitivnog učinka ovog projekta na učenike.

 

 


II. osnovna škola Čakovec