preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Dabar

Dabar

Dabar

Hrvatski u školi

Institut za jezik i jezikoslovlje

elektire

Hrvatska udruga za disleksiju

ADHD

PETZANET

U skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka na školskom webu ne objavljujemo osobne podatke i fotografije učenika, osim uz pismenu suglasnost roditelja.

 

iva.naranda@skole.hr

 
 

RAZLIČAK

Znate li zašto se naš list zove Različak?

THE BUZZ

ŠKOLSKA UČILICA

PROMETNA UČILICA

HRABRI TELEFON

HRABRI TELEFON

"Trebaš pomoć i podršku? Događa ti se nešto loše u obitelji ili školi, a čini ti se da se nemaš kome povjeriti? Hrabri telefon pomoć i podršku nudi i putem CHAT-a svakim radnim danom od 15 do 18 sati.


Razgovor sa savjetovateljem Hrabrog telefona je potpuno anoniman te je dostupan putem web stranice www.hrabritelefon.hr.


Nemoj šutjeti o tome, potraži pomoć !"
   

Događanja u našoj školi i obavijesti

Posjet zbirci uredskih uređaja i strojeva

U Ivanovcu, na katu Društvenog doma, nalazi se zbirka koja je jedinstvena na ovom području, a koju je prikupio i kao stalnu izložbu postavio kolekcionar Josip Balog.


Radi se o zbirci starih uredskih uređaja i strojeva, koju čine razni mehanički i električni pisaći i računski strojevi, radioaparati, magnetofoni, gramofoni, telefoni, fotografska oprema, videooprema, računala te raznovrsne stare tehnikalije.

Muzej uređaja i strojeva otvoren je u lipnju 2004. godine, a u trenutku otvaranja zbirku je činilo dvjestotinjak eksponata, dok ih je danas izloženo više od četiristo. Zbirka je tematski podijeljena na nekoliko dijelova, te su tako posebno izdvojeni pisaći strojevi, strojevi za računanje, fotoaparati, video i audiotehnika, osobna računala itd.

 

 

Ovu vrijednu i zanimljivu zbirku 28. travnja 2016. godine posjetili su učenici 7. b razreda Filip Knežević, Vedran Knežević, Marko Mihoci, Jakov Novak, Samanta Novak, Iris Todorović, Ina Zečar u pratnji učiteljice informatike Ive Naranđe i učiteljice engleskog jezika Ivanke Novak. Odlazak u Ivanovec organiziran je poslije nastave, s polaskom u 13:15 sati ispred škole i povratkom u 15:15 sati. Posjet zbirci dio je eTwinning projekta On the Track of Our Recent Past u sklopu kojeg učenici upoznaju predmete iz nedavne prošlosti koji su prethodnici predmeta koje i danas koristimo. Učenici su s velikim zanimanjem razgledali zbirku, a gospodin Balog im je prenio razne zanimljivosti o tim predmetima i pokazao im kako je to sve nekada radilo. Najstariji eksponat zbirke je pisaći stroj Oliver iz 1894. godine. Posebno mjesto u zbirci zauzima crno-bijeli televizor mađarske tvrtke Orion, koji je 1962. godine bio prvi televizor u Ivanovcu, a koji je kupljen novcem koji su zaradila školska djeca branjem kukuruza.

 

Posjet zbirci uredskih uređaja i strojeva

 

Budući da su grupu učenika činili polaznici izborne nastave informatike, naglasak je stavljen na uređaje koji su prethodnici današnjih računala i današnje dodatne opreme računala. Učenici su imali priliku napisati tekst na raznim pisaćim strojevima, te osjetiti razliku u pisanju teksta na tim strojevima i današnjim tipkovnicama. Posebno zanimljivi učenicima su bili pisaći strojevi sa drugim vrstama pisma, npr. arapskim. Nadalje, učenicima je demonstrirano računanje pomoću mehaničkog računskog stroja Calcorexa, proizvoda nekadašnje Tvornice računalnih strojeva (TRS) iz Zagreba. Razgledani su i primjerci Digitrona, hrvatske tvrtke iz Buja koja je bila prva europska tvrtka koja je 1971. proizvela džepno računalo DB 800. Zanimljivo je bilo čuti i to da su u prošlom stoljeću upravo u međimurskom Donjem Vidovcu u suradnji Međimurjepleta i Tvornice računalnih strojeva iz Zagreba sklapana stolna računala i džepni kalkulatori, te da su taj posao bolje radile žene. I naposljetku, poseban dio izložbe činila su popularna računala iz 80-ih godina 20. stoljeća Commodore 64, Commodore Amiga, Sinclair ZX81, Sinclair ZX Spectrum, prva prijenosna računala Toshiba i Olivetti PC M21, te računalo Orao, hrvatski proizvod koji je proizvodila tvrtka PEL Varaždin, a koje je bilo standardno računalo u osnovnim školama u Hrvatskoj između 1985. i 1991.

 

Posjet zbirci uredskih uređaja i strojeva - Ivanovec

 

Učenici su dobili zadatak odabrati jedan eksponat o kojem će na nastavi informatike izraditi prezentaciju pomoću Web 2.0 alata Prezi.

Prije odlaska, upisali smo u knjigu dojmova:

„Ugodno smo iznenađeni što u Međimurju imamo ovako zanimljiv muzej. Nadamo se da će ova vrijedna zbirka biti trajno sačuvana i adekvatno prezentirana u odgovarajućem prostoru kako bi i buduće generacije mogle učiti iz nje, te da će biti zapamćeno ime gospodina Josipa Baloga koji je uložio puno truda, znanja, vremena i ljubavi kako bi prikupio sve ove uređaje.“Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Iva Naranđa   datum: 3. 5. 2016.

UDŽBENICI 2022-23

 

 

Navedene cijene važeće su na dan objave popisa udžbenika, 1. srpnja 2022.

DOPUNA:

Radne bilježnice za vjeronauk u 6., 7., i 8. razredu, nabavljaju roditelji.


UPISI U SŠ

upisi


e-Dnevnik

e-Dnevnik

e-dnevnik za učenike


Satnica 2021./22.

EU Code Week

CodeWeek 2019


Office 365

MS Office 365

Besplatna Office365 usluga i alati koji omogućuju suradnju i komunikaciju između svih sudionika u obrazovnom sustavu.

Korisnici koji su prethodno aktivirali svoje račune putem ove stranice mogu direktno do svojih računa putem stranice portal.office.com.


MZO - Vijesti

Škola za život

Škola za život


KNJIŽNICA

MZO - Natječaji

Upute za webmail
Priloženi dokumenti:
CARNET Webmail-upute.pdf


eTwinning

 

European Schoolnet Academy

European Schoolnet Academy


School Education Gateway

School Education Gateway


Erasmus+

Innovate Together


Brošura za roditelje

Brošura


E-MAIL ADRESA

ured@os-druga-ck.skole.hr

E-MAIL
 


PROJEKT ŠAFRAN

PROJEKT ŠAFRAN - THE CROCUS PROJECT


CARNet vijesti - RSS

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


HIMNA NAŠE ŠKOLE

HIMNA

NASRED NAŠEG ČAKOVEČKOG JUGA
UZDIŽE SE OSNOVNA DRUGA

NAJLJEPŠA JE ŠKOLA
SVA U CVIJEĆU
SVAKOM DAJE I ZNANJE I SREĆU

NAJLJEPŠA JE ŠKOLA
SVA U CVIJEĆU
SVAKOM DAJE I ZNANJE I SREĆU

NAJJAČI SMO NAJBOLJI SMO
DRUGE NAŠE DJECA SVI SMO
PUNI ZNANJA PUNI SREĆE
ZAUSTAVIT NAS NITKO NEĆE

NAJJAČI SMO NAJBOLJI SMO
DRUGE NAŠE DJECA SVI SMO
PUNI ZNANJA PUNI SREĆE
ZAUSTAVIT NAS NITKO NEĆE

NAKON OSAM GODINA SREĆE
SVATKO SVOJIM PUTEM KREĆE
SJETIT ĆE SE JEDNOM STARIH DANA
I NAJLJEPŠIH ĐAČKIH USPOMENA

SJETIT ĆE SE JEDNOM STARIH DANA
I NAJLJEPŠIH ĐAČKIH USPOMENA

NAJJAČI SMO NAJBOLJI SMO
DRUGE NAŠE DJECA SVI SMO
PUNI ZNANJA PUNI SREĆE
ZAUSTAVIT NAS NITKO NEĆE

NAJJAČI SMO NAJBOLJI SMO
DRUGE NAŠE DJECA SVI SMO
PUNI ZNANJA PUNI SREĆE
ZAUSTAVIT NAS NITKO NEĆE

PUNI ZNANJA PUNI SREĆE
ZAUSTAVIT NAS NITKO NEĆE

Priloženi dokumenti:
Druga.wma


Tražilica
preskoči na navigaciju