preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Dabar

Dabar

Dabar

Hrvatski u školi

Institut za jezik i jezikoslovlje

elektire

Hrvatska udruga za disleksiju

ADHD

PETZANET

U skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka na školskom webu ne objavljujemo osobne podatke i fotografije učenika, osim uz pismenu suglasnost roditelja.

 

iva.naranda@skole.hr

 
 

RAZLIČAK

Znate li zašto se naš list zove Različak?

THE BUZZ

ŠKOLSKA UČILICA

PROMETNA UČILICA

HRABRI TELEFON

HRABRI TELEFON

"Trebaš pomoć i podršku? Događa ti se nešto loše u obitelji ili školi, a čini ti se da se nemaš kome povjeriti? Hrabri telefon pomoć i podršku nudi i putem CHAT-a svakim radnim danom od 15 do 18 sati.


Razgovor sa savjetovateljem Hrabrog telefona je potpuno anoniman te je dostupan putem web stranice www.hrabritelefon.hr.


Nemoj šutjeti o tome, potraži pomoć !"
   

Događanja u našoj školi i obavijesti

Tjedan fotoaparata

GOST U NASTAVI - IZLOŽBA

U sklopu aktivnosti na eTwinning projektu On the Track of Our Recent Past na nastavi informatike tijekom drugog tjedna travnja 2016. godine za učenike 5.a, 5.b, 6.a, 6.b i 7.b razreda provedene su aktivnosti kojima je učenicima približen razvoj fotoaparata.


U navedenom projektu bavimo se predmetima iz nedavne prošlosti koji su prethodnici predmeta koje i danas koristimo. Kako je digitalni fotoaparat danas jedan od dodatnih uređaja koje spajamo na računala, kao jedan od predmeta kojeg ćemo detaljnije proučiti u sklopu ovog projekta učiteljica informatike Iva Naranđa odabrala je fotoaparat. Kao uvod u temu učiteljica je pokazala učenicima crno-bijele fotografije i fotoalbume iz tridesetih godina 20. stoljeća, panoramske fotografije iz istog razdoblja, fotografske filmove i nekoliko fotoaparata iz prošlog stoljeća, te prikladno uredila pano u informatičkoj učionici.

GOST U NASTAVI

Za učenike petih razreda pripremljeno je iznenađenje, kako bi im na nastavi bilo još zanimljivije, ali i kako bi od stručnjaka iz prve ruke mogli saznati zanimljivosti vezane za razvoj fotoaparata. Kao gost u nastavi našu školu je u srijedu, 13. travnja 2016. godine posjetio gospodin Željko Vidović, fotograf iz Čakovca. Na lako razumljiv i jednostavan način prilagođen dobi učenika, najprije je objasnio što je i kako nastaje fotografija. Učenici su spoznali da je svjetlo temelj fotografije. Razvoj fotoaparata učenici su mogli pratiti razgledavajući nekoliko zanimljivih primjeraka analognih fotoaparata, od kojih je najstariji imao oko sto godina. Učenicima je skrenuta pažnja na skraćivanje vremena potrebnog za izradu fotografije, pojavu fotografskog filma i razvoj bljeskalica. Razvoj fotoaparata krenuo je novim smjerom pojavom digitalnih fotoaparata i memorijskih kartica, o čemu su učenici također saznali razne zanimljive činjenice. Posebnu pažnju učenika privuklo je predstavljanje profesionalne fotografske opreme kakva se danas koristi, a kada su imali mogućnost da sami naprave slike pomoću profesionalnog digitalnog fotoaparata, uzbuđenje je bilo na vrhuncu. U završnom dijelu sata učenici su upoznati s panoramskim fotografijama koje mogu razgledavati na www.360cities.net. Počeli su s Čakovcem, a putovanje se nastavilo širom svijeta. Potaknuta je znatiželja učenika, što su pokazali i mnogobrojnim pitanjima koja su postavili našem gostu. Učenike je zanimalo: koliko fotografija napravi tjedno; kada je nastao prvi fotoaparat; koja je cijena današnjih profesionalnih fotoaparata, kao i onih jednostavnijih; koju školu treba završiti da bi se postalo fotograf... Zahvaljujemo gospodinu Vidoviću što se odazvao pozivu i našim učenicima omogućio ovo izuzetno iskustvo učenja i sat koji će zasigurno dugo pamtiti.

 

 

IZLOŽBA STARIH FOTOAPARATA

U ponedjeljak, 11. travnja 2016. za učenike 6.a, 6.b i 7.b razreda učiteljica informatike pripremila je malu izložbu fotoaparata. Izloženo je devet analognih fotoaparata iz 20. stoljeća (box Quick, Kodak Vollenda 620, Kodak Retina I, MOM Mometta III, LOMO Smena 8, Ihagee Exacta VX 1000, Agfa Silette LK Sensor, Rolleiflex SL 35, Minolta Hi-Matic) i dva analogna fotoaparata iz 1999. godine (Olympus AF-10 XB i Konica pop mini) kako bi učenici vidjeli da su se takvi fotoaparati koristili i na prijelazu stoljeća. Kako bi se prikazalo postupan prijelaz s analognih na digitalne fotoaparate, izložen je i Fujifilm Q1 (digital) koji se proizvodio u obje verzije, prvobitno za film, a zatim kao digitalni fotoaparat. Posljednji izloženi primjerak bio je digitalni fotoaparat Fujifilm FinePix S5500 iz 2004. godine. Od dodatne fotografske opreme izložen je svjetlomjer Rotolux, Autoknips II i Ferrania bljeskalica, a izloženo je i nekoliko vrsta fotografskih filmova.

Na nastavi informatike učenici šestih razreda već su ranije u sklopu nastavne cjeline Multimedija učili osnove snimanja i obrade audio i video zapisa. Stečena znanja i vještine sada su imali priliku pokazati izradom kratkih filmova o fotoaparatima iz prošlog stoljeća koje su mogli razgledati na ovoj izložbi. Učenici sedmog razreda također su ukratko upoznati s razvojem fotoaparata, fotografskog filma i neke dodatne fotografske opreme, te su nakon toga u programu MS PowerPoint izradili prezentacije o fotoaparatima iz prošlog stoljeća koje su imali prilike uzeti u ruke i razgledati na izložbi. Potrebne podatke o tim fotoaparatima našli su pretraživanjem interneta.

 

 

Između ostaloga, kod učenika je podignuta svijest o tome da tehnologije s kojima odrastaju nisu oduvijek postojale i da su mnogi predmeti koje danas koriste u svakodnevnom životu rezultat dugogodišnjeg istraživanja, razvoja i rada.

 

Tjedan fotoaparata - gost u nastavi

Tjedan fotoaparata - gost u nastaviPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Iva Naranđa   datum: 18. 4. 2016.

UDŽBENICI 2022-23

 

 

Navedene cijene važeće su na dan objave popisa udžbenika, 1. srpnja 2022.

DOPUNA:

Radne bilježnice za vjeronauk u 6., 7., i 8. razredu, nabavljaju roditelji.


UPISI U SŠ

upisi


e-Dnevnik

e-Dnevnik

e-dnevnik za učenike


Satnica 2021./22.

EU Code Week

CodeWeek 2019


Office 365

MS Office 365

Besplatna Office365 usluga i alati koji omogućuju suradnju i komunikaciju između svih sudionika u obrazovnom sustavu.

Korisnici koji su prethodno aktivirali svoje račune putem ove stranice mogu direktno do svojih računa putem stranice portal.office.com.


MZO - Vijesti

Škola za život

Škola za život


KNJIŽNICA

MZO - Natječaji

Upute za webmail
Priloženi dokumenti:
CARNET Webmail-upute.pdf


eTwinning

 

European Schoolnet Academy

European Schoolnet Academy


School Education Gateway

School Education Gateway


Erasmus+

Innovate Together


Brošura za roditelje

Brošura


E-MAIL ADRESA

ured@os-druga-ck.skole.hr

E-MAIL
 


PROJEKT ŠAFRAN

PROJEKT ŠAFRAN - THE CROCUS PROJECT


CARNet vijesti - RSS

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


HIMNA NAŠE ŠKOLE

HIMNA

NASRED NAŠEG ČAKOVEČKOG JUGA
UZDIŽE SE OSNOVNA DRUGA

NAJLJEPŠA JE ŠKOLA
SVA U CVIJEĆU
SVAKOM DAJE I ZNANJE I SREĆU

NAJLJEPŠA JE ŠKOLA
SVA U CVIJEĆU
SVAKOM DAJE I ZNANJE I SREĆU

NAJJAČI SMO NAJBOLJI SMO
DRUGE NAŠE DJECA SVI SMO
PUNI ZNANJA PUNI SREĆE
ZAUSTAVIT NAS NITKO NEĆE

NAJJAČI SMO NAJBOLJI SMO
DRUGE NAŠE DJECA SVI SMO
PUNI ZNANJA PUNI SREĆE
ZAUSTAVIT NAS NITKO NEĆE

NAKON OSAM GODINA SREĆE
SVATKO SVOJIM PUTEM KREĆE
SJETIT ĆE SE JEDNOM STARIH DANA
I NAJLJEPŠIH ĐAČKIH USPOMENA

SJETIT ĆE SE JEDNOM STARIH DANA
I NAJLJEPŠIH ĐAČKIH USPOMENA

NAJJAČI SMO NAJBOLJI SMO
DRUGE NAŠE DJECA SVI SMO
PUNI ZNANJA PUNI SREĆE
ZAUSTAVIT NAS NITKO NEĆE

NAJJAČI SMO NAJBOLJI SMO
DRUGE NAŠE DJECA SVI SMO
PUNI ZNANJA PUNI SREĆE
ZAUSTAVIT NAS NITKO NEĆE

PUNI ZNANJA PUNI SREĆE
ZAUSTAVIT NAS NITKO NEĆE

Priloženi dokumenti:
Druga.wma


Tražilica
preskoči na navigaciju